Wednesday, February 25, 2009

Am & ChOt

23 Feb 09, Isnin. Sy cuti sbb penat pindah rumah. Bila penat tu, sibuk la ajak suami makan kat luar. Kami g kat Gerai Pak Mal. Suami nak mkn nasi ayam. Sedang tggu hidangn tiba, tengok2 la kanan, kiri, atau mana2 permandangan yg ok2. Pas tu, suami ku ini menarik perhatian ku pd insan yg dikenali ramai ni. Insya Allah...

AM

CHOT

Yang Kumpulan Chot ni, kami nampak yg belah kiri tu je. Ape tah namenya, lupe!.

Sy tgk x de pun org sibuk nak menyapa atau bergambar. Jd, x de la sy pun nak menyebuk gak. Tgk dr jauh je la sbb takut pelanduk 2 serupa..

Ape pun, syabas la atas persembahan & usaha korang ya....



RaDiO kLaSiK nAsiOnAl

KLASIK NASIONAL
SEGALANYA DI SINI MENGGAMIT MEMORI...

Penah dengar radio ni? Kalau x silap sy, dulu Klasik Nasional ni dikenali ramai dgn RIMA. Mak sy antara peminat setia radio nih. Kalau blik kg je mesti sy dgr radio ni. Sure klasik!! Irama Melayu klasik la katakn.... Tak de rock juga hip hop. Tu yg membuatkan irama klasik ada keindahannya tersendiri....
Mak sy suke dgr Ritma Kencana. Mungkin waktu rancangan tu sebelah pagi. Dapat la dia dgr sbb mak sy keje petang. Jadik ustazah kat sekolah rendah agama. (Eh, sy anak ustazah! Lupa la plak!!! Harap perangai anak mak ni baik2 je ya.... :D)
Ok, sape2 yg nak dgr radio ni, cari frekuensi 98.3 untuk Selangor (harapnya betul) kalau nak confirmkn lagi atau nak tahu frekuensi kat tempat lain, leh klik kat cinie... Pas tu, kalau x de radio tp nak gak dgr, leh klik kat cinie...

Oh, ya! slain mak sy yg sy tahu peminat setia radio ni... Sy jg ada 2 org kawan yg umurnya seangkatan ngan mak sy. Mrk juga suke sgt dgr radio nih. Namenye yg sy slalu panggil ialah "Pak Wan". Beliau memang klasik!. Sy kenal Pak Wan ni sejak 2001 kalau x salah la. Pak Wan ni keje sebagai pemandu kat ofis sy keje. Jd, kalau ade tugas kat luar, memang mintak Pak Wan yg bawak. Bila dia mula bw kete, RIMA la yg berkumandang... Apa lg.... layan......
Sorang lagi kwn sy yg jugak peminat radio ni ialah Cik Mah. Dulu beliau keje kat ofis yg same ngan sy gak sebagai pekerja am. Asal nak minum ke, makan ke, mesti carik Cik Mah. Kiranya dapur tu bagai pejabat beliau la. Kat dapur tu la selalunya Cik Mah melayan lagu2 pujaan hatinya....
Cakap2 pasal Pak Wan ngan Cik Mah ni, teringat plak kisah dulu2 sbb skrg ni mrk dah tak keje lagi. Jd, dikesempatan ni.... sy nak mohon ampun & maaf kalau ada tersilap itu & ini jg halalkan makan minum. Pak Wan, Cik Mah, sy nak ucapkan bebanyak terima kasih la atas segalanya.... I love u lah! Muah :D

Wednesday, February 18, 2009

MeMbiNa PeRsOnAliTi TeRbiLaNg

Semalam sy bc buku "Membina Personaliti Terbilang oleh Dr. Hm Tuah Iskandar al-Haj" saje isi masa lunch yg x digunakan utk mkn.. :D

Ok, penulis buku ni seorang motivator yang memiliki pelbagai kaedah dalam menyampaikan idea-idea motivasinya. Katenya,"Sesungguhnya, kejayaan mahupun kegagalan adalah suatu pilihan. Namun, psikologi untuk meraih kejayaan adalah semula jadi dan bukanlah sesuatu yang aneh. Untuk berjaya dan untuk gagal itu sama susah. Malah, kadang-kadang untuk gagal lebih susah".


Orang kate, main2 jugak. Tp, jgn lupa tambah sikit2 ilmu ddada... :D

Monday, February 16, 2009

SaMbAl PeNgAnTiN...

Penah dgr @ mkn masakan ni?. Em, syok.... nikmat sekali. Kalau x caye, meh cuba resepi ni.. Resepi ni sy dpt dr Mak Uda (mak saudara suami sy yg dok kat Singapura). Ape pun masakn yg "digodek2nya" pasti mjadi. Insya Allah....

Masakan ni Mak Uda slalu buat dan mesti buat utk hidangn pg raye. Pendek kata kalau x ada masakan ni, bagaikan x beraya la kami..... :D

Masa sibuk nak siapkn masakan ni, sy x sempat nak tulis resepi pun. Hanya hafal je bahan2nye. Sambil tgk2 je Mak Uda siapkn. Ye la, masa tu sume org sibuk nak siapkan pelbagai jenis masakan untuk pagi raya... Termasuk la sy... (sbenonye, sy cuma tolong sikit2 jer.... :D)

Sy penah jg hasilkan resepi ni, tp kate suami x same cam Mak Uda buat. Uhuk...sedey rasenye... Jd, sy berazam utk dptkn resepi ni dr Mak Uda sdiri.. Al-hamdulillah, stelah 2 thn, dpt jg sy salin resepi ni dr Mak Uda scara tenang. Maklum la, Mak Uda dok jauh susah nak jumpa. Apa pun, tq Mak Uda... Semoga Allah swt merahmatimu.

SAMBAL PENGANTIN

Hati lembu (1/2 kilo) - drebus
Udang besar (1/2 kilo) - goreng dgn sedikit minyak
Santan (1/2 biji kelapa)
Asam jawa
Gula
Garam
Minyak

Bahan A - hiris nipis
Bawang merah (20 biji)
Bawang putih (20 biji) Serai (3 batang)
Lada kering (5 batang)
Halia (1 inci)
Lengkuas (1/2 inci) - dketuk

Cara
Tumis bahan A
Masukkn hati yg tlh drebus & potong kecil
Masukkn santan
Reneh smpi kering
Masukkn udang yg tlh dgoreng
Asam jawa
Gula
Garam

Sedia utk dmkn.... Em, nyum....nyum...nyum...

SaLaM pD sUmE....


Tak jawab berdosa.... :D

Hari ni dok asyik tgk blog org je... Sumenya canteq2 belaka. Sy nye je yg x berapa nak canteq... Tak pa la. Akan ku cuba dan cuba dan cuba hingga jaya.... Insya Allah.....