Monday, February 16, 2009

SaMbAl PeNgAnTiN...

Penah dgr @ mkn masakan ni?. Em, syok.... nikmat sekali. Kalau x caye, meh cuba resepi ni.. Resepi ni sy dpt dr Mak Uda (mak saudara suami sy yg dok kat Singapura). Ape pun masakn yg "digodek2nya" pasti mjadi. Insya Allah....

Masakan ni Mak Uda slalu buat dan mesti buat utk hidangn pg raye. Pendek kata kalau x ada masakan ni, bagaikan x beraya la kami..... :D

Masa sibuk nak siapkn masakan ni, sy x sempat nak tulis resepi pun. Hanya hafal je bahan2nye. Sambil tgk2 je Mak Uda siapkn. Ye la, masa tu sume org sibuk nak siapkan pelbagai jenis masakan untuk pagi raya... Termasuk la sy... (sbenonye, sy cuma tolong sikit2 jer.... :D)

Sy penah jg hasilkan resepi ni, tp kate suami x same cam Mak Uda buat. Uhuk...sedey rasenye... Jd, sy berazam utk dptkn resepi ni dr Mak Uda sdiri.. Al-hamdulillah, stelah 2 thn, dpt jg sy salin resepi ni dr Mak Uda scara tenang. Maklum la, Mak Uda dok jauh susah nak jumpa. Apa pun, tq Mak Uda... Semoga Allah swt merahmatimu.

SAMBAL PENGANTIN

Hati lembu (1/2 kilo) - drebus
Udang besar (1/2 kilo) - goreng dgn sedikit minyak
Santan (1/2 biji kelapa)
Asam jawa
Gula
Garam
Minyak

Bahan A - hiris nipis
Bawang merah (20 biji)
Bawang putih (20 biji) Serai (3 batang)
Lada kering (5 batang)
Halia (1 inci)
Lengkuas (1/2 inci) - dketuk

Cara
Tumis bahan A
Masukkn hati yg tlh drebus & potong kecil
Masukkn santan
Reneh smpi kering
Masukkn udang yg tlh dgoreng
Asam jawa
Gula
Garam

Sedia utk dmkn.... Em, nyum....nyum...nyum...

2 comments:

  1. wow..bunyi nye bukan main..npe sambal pengantin name die..huhu..nk mkn la cmni..kot2 leh jd pengantin cpt sket..hehehe

    ReplyDelete
  2. Nak jd pengantin cepat kena g kursus kawin dulu...:D Bw sekali hulu balang kamu ya.... :D Tqs Eyna coz nak cuba resepi nih. Bak kate org,"LUM CUBA, LUM TAHU... :D"

    ReplyDelete